PREHRAMBENI TEHNIČAR
U toku četvorogodišnjeg školovanja, učenici stiču potrebna znanja o proizvodnim procesima u prehrambenoj industriji, iz različitih prehrambenih tehnologija: tehnologija vode, bezalkoholnih pića, konditorskih proizvoda, mlinarstva, pekarstva, prerade voća i povrća, vina, vinskih i voćnih destilata, etanola i raznih alkoholnih pića. Stiču znanja o načinima konzervisanja prehrambenih proizvoda, kao načinima skladištenja gotovih proizvoda i polaznih sirovina. Praktično obavIjaju kontrolu kvaliteta gotovih proizvoda, ali i sirovina u proizvodnji.
Prehrambeni tehničar:
• kontroliše kvalitet sirovina i finalnih proizvoda u tehnološkim laboratorijama;
• nadgleda tehnolške procese čišćnja, pranja, ljušćenja, konzervisanja, fermentisanja, destilisanja i pasterizovanja hrane;
• organizuje prijem, čuvanje i pakovanje prehrambenih sirovina, kao i rad proizvodnih linija u preradi namirnica (mleka, voća, povrća, bršna, etera…);
• vodi brigu o pakovanju gotovih proizvoda u odgovarajuću ambalažu;
• proverava da li sadržaj ambalaže odgovara etiketi.
Tokom četvorogodišeg školovanja, učenik nauči da samostalno obavlja kontrolu gotovih proizvoda i polaznih sirovina, primenjujući pravilnik o kvalitetu gotovih proizvoda i važeće standarde.
Obavljaju stručnu praksu, nauči da obavlja tehnološke procese proizvodnje u pogonima za proizvodnju i preradu hrane, obavlja adekvatno skladištenje sirovina i gotovih proizvoda.
Stručno veće prehrambenih tehnologa vrši odabir tehnologija koje se izučavaju prema potrebama.
Radi u zatvorenom prostoru, uglavnom u stojećem položaju, hodajući ili sedeći za različitim tehničkim uređajima i mernim instrumentima.
Lokacija rada su: proizvodni pogoni prehrambene industrije, kao i laboratorije u kojima se kontroliše kvalitet gotovog proizvoda i ulaznih sirovina za proizvodnju.
Prehrambeni tehničar se može zaposliti u:
• prehrambenoj industriji,
• laboratorijama za kontrolu kvaliteta,
• samostalnim prodavnicama prehrambenih proizvoda,
• ugostiteljskim organizacijama,
• skladištima prehrambenih proizvoda,
• pekarama, mlekarama, mlinovima…
Nastavak školovanja: Poljoprivredni fakultet, Tehnološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Veterinarski fakultet, Prirodno-matamatitki fakultet, Fakultet zaštite na radu, Vojnoj i policijskoj akademiji…
Ako želiš da saznš sve o ishrani Ijudi, hrani koju jedemo, pićima, pravi izbor je upravo prehrambeni tehničar.
Brojaćemo kalorije unete hranom, kontrolisaćemo kvalitet hrane dokazivaćemo veštačke supstance u hrani i piću (veštačke boje,
zaslađivači…).
Hemijska škola Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 30 slobodnih mesta za prehrambenog tehničara, a minimalan broj bodova potreban za upis bio je 50.05.