PEKAR

0 496

Pekar priprema različite vrste testa i od njega oblikuje hleb, peciva i ostale pekarske proizvode. Školovanje u ovom obrazovnom profilu traje tri godine. Moguće je i obrazovanje po posebnim ili prilagođenim programa za učenike sa smetnjama u razvoju.

U toku školovanja, učenici najpre nauče:

– da pripreme sastojke za smesu za testo,

– da pripreme smesu za testo (izvrše „zames“) prema recepturi,

– mešanje testa,

– da oblikuju testo,

– da peku oblikovano testo,

– da pakuju hleb i peciva.

Pekar proizvodi hleb i peciva od brašna razlititih žitarica (pšenica, kukuruz, raž…) i ostalih sastojaka, kao su: so, voda, kvasac.

Pekar najpre, priprema smesu, pri čemu kontroliše njen sastav i količinu svakog sastojka. Zatim ručno ili mšinski zamesi i oblikuje testo. Potom, obavlja „nadzor“ narastanja testa i pečenja. Pekar odreduje i reguliše vreme i temperaturu pečenja. Nakon pečenja, gotove proizvode vadi u korpe i prevozi do prodajnih mesta. Pekar radi na skladištenju i čuvanju sirovina.

Rad se uglavnom obavlja u stojćem položaju, u zatvorenom prostoru, pri promenljivoj vlažnosti i temperaturi vazduha. Posao se, u većoj meri, obavlja noću. U radnim prostorijama, povećan je nivo buke, zbog rada mašina. Pekari moraju imati dobar vid, sluh, kao i osećaj na dodir u rukama i prstima. Čulo mirisa i ukusa, treba da je dobro razvijeno. Uspešno obavljanje pekarskih poslova zahteva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu. Pekari moraju imati spretne ruke i prste, dobru usklađenost pokreta, moraju biti čtisti i uredni i pod stalnim lekarskim nadzorom (sanitarni pregledi).

Po završetku školovanja, pekar je pripremljen za rad u pekarama, za prodaju hleba i peciva i otvaranje sopstvene proizvodnje — pekare. Učenici, po zavšetku školovanja, mogu da nastave studije na visokim strukovnim školama. Škola raspolaže učionicama koje služe za teorijsku nastavu. Opremljene su tehnološkim šemama proizvodnje, kao i slikama uređaja koji se koriste u proizvodnji. Vežbe, učenici izvode u opremljenim laboratorijama škole, a praktična nastava se obavlja u proizvodnim pogonima.

Ako voliš osećaj „ruke u testu“, miris bureka i ostalih peciva — pekar je pravi izbor za tebe!

Hemijska škola Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 15 slobodnih mesta za pekara, a minimalan broj bodova potreban za upis bio je 37.28.

Možda ti se svidi i Još od autora

Ostavi odgovor

Mejl adresa neće biti objavljena