EKONOMSKI TEHNIČAR

0 61

Ekonomija kao područje rada u kojem se obrazuju ekonomski tehničari omogućava zadovolјavanje interesovanja učenika koji su naklonjeni proučavanju društvenih nauka. Izučavajući grupu ekonomskih predmeta pored opšte-obrazovnih, učenici stiču znanja o ekonomiji kao teoriji i primenjenoj ekonomiji. Po završetku četvorogodišnjeg školovanja i sticanjem zvanja ekonomskog tehničara, učenici imaju mogućnost da nastave školovanje na višim i visokim školama ili da se zaposle u mnogim granama privrede (u banci, u osiguranju, u trgovačkim, turističkim i ugostitelјskim preduzećima), a poslovi na kojima ekonomski tehničar može da radi su poslovi u oblasti knjigovodstva, računovodstva, finansija, blagajnički poslovi, poslovi ekonomske propagande i sl. Na radnim mestima na kojima se zapošlјavaju ekonomiski tehničari, većina poslova se obavlјa na računarima, za šta se osposoblјavaju kroz program poslovne informatike u srednjoj školi.

Poželјne osobine učenika koji upisuju ovaj smer školi su: odgovornost, tačnost, ažurnost, sistematičnost i razvijene komunikacijske veštine

Nastavnim programom za obrazovni profil ekonomski tehničar predviđeni su predmeti kojima se stiču neophodna stručna znanja iz ekonomije, organizacije i menadžmenta preduzeća. Takođe se kroz razne opšte obrazovne predmete stiču opšta znanja i opšta kultura.

Sledeće školske godine biće upisano 30 novih učenika ovog obrazovnog profila i školovanje traje 4 godine.

Minimalni broj bodova za upis ovog obrazovnog profila prethodne školske godine (2016/2017) bio je 79.41.

Možda ti se svidi i Još od autora

Ostavi odgovor

Mejl adresa neće biti objavljena